Tehnične in druge dogodivščine pri pouku na daljavo

Pouk na daljavo je za vse – učence, starše in učitelje – prav poseben izziv. Situacija, v kateri smo se znašli, je zahtevna, a skupaj bomo zmogli. Prepričani smo, da se vsi strinjamo, kako zelo je pomembno vzdrževati učno kondicijo ter se dela lotiti z vso resnostjo in zavzetostjo.

Delo doma zahteva visoko stopnjo samostojnosti in motivacije ter dobre pogoje za delo. Zato se pouk na daljavo pomembno razlikuje od običajnega šolskega dela. S tem namenom smo za vas pripravili pravila pouka na daljavo, ki naj vam bodo v pomoč pri oblikovanju rutine dela doma in pri kakovostnem opravljanju šolskih obveznosti ter sodelovanju pri pouku prek ZOOM videokonferenčnega sistema.

Hkrati pa ne pozabite, da smo vam tako učitelji kot svetovalne delavke na voljo, če imate kakšno vprašanje, tehnične ali učne težave ali, ko imate že vsega dovolj in bi se radi s kom pogovorili.

Kakovost šolanja na domu nenehno izboljšujemo. Spodaj vam ponujamo nekaj oblik pomoči in tehničnih nasvetov za lažje delo na daljavo.

 

  1. Kdo je ta PDF in zakaj je tako popularen?

Portable Document Format ali s kratico – PDF je oblika dokumenta, ki omogoča ogled originalne datoteke ne glede na programsko opremo, operacijski sistem ali računalnik. Če dokument shranite v obliki PDF, se shrani natančno tako, kot ste uredili prvotni dokument, saj PDF ohrani vse podatke in obliko originalnega dokumenta, tudi slike, preglednice, interaktivne vsebine, videoposnetke itd. Zato je tako popularen.

 

  1. Kako postanem PDF mojster?

Enostavno! No, skoraj povsem enostavno. Prvič se bo zatikalo, petič bo šlo pa čisto gladko.

PDF mojster ali mojstrica lahko postaneš z ogledom krasnega video vodiča »Kako napisani recept za sendvič uredim kot pdf dokument?«

Video vodič se nahaja v tvoji spletni učilnici, v poglavju Kako …

 

  1. Pes mi je pojedel domačo nalogo ali kako dokument naložiti v spletno učilnico?

Drage PDF mojstrice, dragi PDF mojstri, da ne boste uporabljali izgovorov, kot je: “Pes mi je pojedel nalogo.”, imate sedaj na voljo krasen video vodič »Kako oddam pdf dokument v spletno učilnico?«

Video vodič se nahaja v tvoji spletni učilnici, v poglavju Kako …

 

  1. Nujna oprema za ZOOM žur

ZOOM žuri so namenjeni vsem, zato vljudno vabljeni k ogledu svojega urnika pouka ZOOM! Povezava do urnika se nahaja na šolski spletni strani, sama vabila oziroma povezave do srečanja pa so v vaši spletni učilnici.

ZOOM-a se lahko udeležite tako prek računalnika ali pametnega telefona. V obeh primerih je treba prej naložiti ustrezno aplikacijo. To lahko opravite hitro in enostavno, in sicer:

  • za računalnik: obisk spletne strani aplikacije ZOOM,
  • za pametni telefon: prenos spletne aplikacije ZOOM Cloud Meetings v trgovini Google Play oz. v trgovini App za iPhone.

 

  1. Gneča na elektronski avtocesti, ko dirjam na ZOOM

Kot smo omenili, lahko videokonferenčni sistem ZOOM uporabljate prek računalnika ali pametnega telefona. Pri tem bodite pozorni na zadostno hitrost interneta, saj le-ta vpliva na kakovost oz. zanesljivost delovanja sistema.

Uporaba pametnega telefona zna biti še posebej priročna, kadar si računalnik delite z več osebami. Pri tem pa bodite pozorni na količino mobilnih podatkov, ki so vam na voljo oziroma uporabo brezžične (wifi) povezave, da se izognete nepotrebnim dodatnim stroškom.

Kadar pa na elektronski cesti pride do zastojev – brez panike. Pomembni sta potrpežljivost (dovoli sistemu čas, da se vzpostavi) in iznajdljivost (poišči drugo pot, npr. uporabi drugo napravo). Če vseeno obtičiš, o tem obvesti svojega učitelja po e-pošti.

 

  1. Več poti vodi do PDF mojstrstva

Uporabniki pametnih telefonov lahko svoj dokument ali sliko v PDF obliko pretvorite tudi s katero od brezplačnih aplikacij. Priporočamo uporabo aplikacij CamScanner in Microsoft Office Lens, ki ju najdete ali v trgovini Google Play (android) ali v trgovini App Store (iPhone).

Z aplikacijo lahko slikate oz. posnamete naloge, ki jih naredite v zvezek, na list ali v delovni zvezek ter jih shranite kot PDF datoteko. Fotografije lahko pred shranjevanjem tudi grafično oblikujete,  npr. obrežete.

PDF dokument lahko nato prek telefona naložite v spletno učilnico. V prihajajočih dneh bomo na šoli pripravili ustrezen video vodič, ki vas bo vodil skozi cel postopek.

Uspešno delo!

 

 

Video vodič Prijava v šolsko spletno učilnico