Izbira poklica oz. srednje šole je zelo pomembna odločitev vsakega devetošolca. Pomembno je, da si vzamete dovolj časa in zberete čim več informacij, ki vas bodo pripeljale do najboljše možne odločitve. Odrasli na svojih delovnih mestih preživimo velik del vsakdana, zato je pomembno, da nas veseli delo, ki ga opravljamo. Bodite radovedni, raziskujte in veliko sprašujte!

Učencem bodo v pomoč tudi tekoče informacije, ki jih lahko redno spremljajo na oglasni deski za karierno orientacijo v avli šole.

 


Pomembnejše informacije

V nadaljevanju navajamo nekaj spletnih mest, kjer lahko poiščete pomembne informacije:

Prelistajte Srednješolski vpisnik (2024), v njem boste našli številne informacije v povezavi z vpisom v SŠ (različni izobraževalni programi; seznam vseh SŠ po regijah; seznam deficitarnih poklicev, kako do štipendije …).

 


Informiranje in karierno svetovanje

Karierna središča Zavoda RS za zaposlovanje oz. ZRSZ bodo čez leto izvajala individualno in skupinsko informiranje. Vsaka območna služba ZRSZ bo po predhodnem dogovoru nudila karierno svetovanje učencem, ki lahko na razgovor pridejo s svojimi starši oziroma z zakonitimi zastopniki. Kandidati glede dogovora o terminu svetovanja pokličejo na navedeni kontakt:

ZRSZ, Urad za delo Grosuplje, Kolodvorska 2, 1290 Grosuplje, tel. št. 01 786 08 60

 


Drugi viri informacij

Karierni plac – Karierni center za mlade | Javni zavod Cene Štupar – Mladim nudijo možnost individualnega informiranja, svetovanja s področja načrtovanja in vodenja kariere ter pomoč pri odločanju. Predstavljali bodo različne poklice, organizirali brezplačne aktivnosti, kot so obiski delodajalcev, karierni kvizi, hitri zmenki ali soočanja s trgom dela ter učne in debatne delavnice. Za več informacij kliknite tukaj.

CPI – Center RS za poklicno izobraževanje je del Kariernega središča, ki je namenjen mladini in vsem drugim, ki načrtujete svojo izobraževalno ali zaposlitveno kariero in potrebujete za svoje odločanje prave informacije. Za več informacij kliknite tukaj.  

Pripomoček za učinkovito načrtovanje kariere in iskanje zaposlitve. Raziščite svoje interese, lastnosti in zaposlitvene cilje na eSvetovanju ZRSZ.  

Projekt Prehod mladih na trg dela v sodelovanju z URI SOČA z namenom ponuditi mladim s posebnimi potrebami več informacij v smeri poklicne orientacije, soočanja z lastno invalidnostjo in širše spoznati, kaj prinaša trg dela. Za več informacij kliknite tukaj

Ogledate si lahko tudi kratke videoposnetke RTV SLO o številnih poklicih, z naslovom “To bo moj poklic”.

Mesto mladih oz. dijaskisvet.si ponujata Top informacije, ki jih potrebuješ za vpis.