Bralna značka

 

Na naši šolo imamo posebno bralno značko, ki je nadgradnja osnovne bralne značke in se imenuje Od bralca do ustvarjalca.
Učenci od 1. do 9. razreda, ki opravijo bralno značko (bronastega orla), si za nagrado ogledajo nastop slovenskega ustvarjalca. Do zdaj smo gostili različne umetnike, kot so Boštjan Gorenc Pižama, Uroš Hrovat, Primož Suhodolčan, Tone Partljič, Anja Štefan, Andrej Rozman Roza, Desa Muck, Nataša Konc Lorenzutti.

Učenci od 4. do 9. razreda imajo možnost svoje bralne dosežke nadgraditi z nazivom srebrni orel, če v šolskem letu pridobijo bronastega orla in opravijo šest dejavnosti. Za dosežek si lahko iz ponujenega nabora izberejo leposlovno knjigo ali si ogledajo predstavo. Učenci od 6. do 9. razreda lahko prejmejo priznanje zlati orel, če pridobijo naziva bronasti in srebrni orel ter opravijo eno izmed določenih dejavnosti. Za dosežek so učenci nagrajeni z udeležbo na dnevu presenečenj ali prejmejo vstopnice za obisk enega od slovenskih gledališč.

Učenci, ki so vseh 9 let šolanja brali knjige za bralno značko (bronasti orel), pridobijo naziv zlati bralci. Za nagrado se odpravijo na izlet in prejmejo darilno knjigo Društva bralne značke.

 

V šolskem letu 2023/24 sta naziv zlati orel prejeli dve učenki.

Devetošolka v svojih lirskih pesmih razglablja o življenju mladostnikov in včasih težki stvarnosti, ki nas obdaja. Njena refleksivna lirika se dotika tako njenega notranjega doživljanja kot tudi vsakdanjih populističnih tem. Pesmi so navidezno igrive, kljub temu pa v sebi nosijo globlje sporočilo. 

Šestošolka pa v svojih lirskih pesmih razmišlja o pomenu sanj in čarobnosti noči. V pesmi z naslovom Poletne počitnice so izražena pričakovanja slehernega učenca. Najpogosteje pa se zateka v naravo, ljube so ji predvsem gozdne živali, ptice in drevesa. V nekaterih pesmih se dotika tudi bivanjske problematike.