Bralna značka

Na naši šolo imamo posebno bralno značko, ki je nadgradnja osnovne bralne značke in se imenuje Od bralca do ustvarjalca.
Učenci od 1. do 9. razreda, ki opravijo bralno značko (bronastega orla), si za nagrado ogledajo nastop slovenskega ustvarjalca. Do zdaj smo gostili različne umetnike, kot so Boštjan Gorenc Pižama, Uroš Hrovat, Primož Suhodolčan, Tone Partljič, Anja Štefan, Andrej Rozman Roza, Desa Muck, Nataša Konc Lorenzutti.

Učenci od 4. do 9. razreda imajo možnost svoje bralne dosežke nadgraditi z nazivom srebrni orel, če v šolskem letu pridobijo bronastega orla in opravijo šest dejavnosti. Za dosežek si lahko iz ponujenega nabora izberejo leposlovno knjigo ali si ogledajo predstavo. Učenci od 6. do 9. razreda lahko prejmejo priznanje zlati orel, če pridobijo naziva bronasti in srebrni orel ter opravijo eno izmed določenih dejavnosti. Za dosežek so učenci nagrajeni z udeležbo na dnevu presenečenj.

 

V šolskem letu 2021/22 je naziv zlati orel prejelo 5 učencev.

Učenka 9. razreda Tisa Lombar je mojstrsko in tankočutno preoblikovala pesem Antona Aškerca Carmen v črtico. Lan Štibernik, sedmošolec, je svoje risarske sposobnosti izrazil v stripu, saj je preoblikoval mladinski roman Susanne Gervay Jaz sem Jack. Šestošolec Ažbe Krmelj se je poglobil v delo Antona Ingoliča in poustvaril barvit strip. Lara Kobe, sedmošolka, je napisala pesniško zbirko Nametanke. Pesmi so nagajive, razmišljujoče, dotikajo se tem, kot so šolski predmeti, ples, petje. Pesniška zbirka Nikoli ne nehaj rasti, devetošolca Tjaša Mraka, je izšla v knjižni obliki. Z ilustracijami jo je popestril Jan Mehle. V eni izmed svojih pesmi Tjaš pravi: »Nočem se več s časom ukvarjati. V življenju si veliko bolj želim ustvarjati.« 

Nagrajena dela so na vpogled v šolski knjižnici.