Slovenska Bistrica je gostila posamično atletsko prvenstvo osnovnih šol za posameznike. Tekmovanje je potekalo v sredo, 5. 6. 2024, na njem pa so nastopili učenci in učenke 280. slovenskih osnovnih šol.

Nastop na tekmovanju si je bilo potrebno priboriti z odličnim nastopom na področnem prvenstvu, ki je  22. 5. 2024 potekalo v Ljubljani. Tajda Ferk je zmagala v teku na 300 m s časom 41.24 s, Jure Ljubenovič je zmagal v teku na 600 m s časom 1.40.22. Voranc Štupnik je osvojil 2. mesto v skoku v daljino s skokom 480 cm. Odlično so nastopali še: Julija Bravič, ki je osvojila 2. mesto v teku na 600 m, Anže Strle je osvojil drugo mesto v metu žvižgača, ki je v travi pristal pri 65,06 m. Na zmagovalne stopničke sta stopili tudi obe štafeti 4×100. Učenci so v postavi Jernej Brčan, Jon Kadunc, David Vidic in Jernej Steklačič osvojili 2. mesto, učenke pa so v postavi Lara Macedoni, Nika Kotar, Katarina Viršek in Tajda Ferk končale na 3. mestu. Poleg teh uvrstitev je bilo še veliko lepih uvrstitev, zaradi dežja pa je bilo žal tudi nekaj težav v zapisnikih rezultatov pri skokih in metih.

S trinajstih področnih tekmovanj se je v finale uvrstilo le 20 najboljših posameznikov v vsaki disciplini in 16 najboljših štafet, kjer sta imeli naši šoli neverjetno smolo. Učenke so osvojile 17. mesto in jim je do nastopa v finalu zmanjkala le desetinka sekunde, učencem pa dobre pol sekunde.

Tako so našo šolo na državnem prvenstvu zastopali dva učenca in učenka. V teku na 300 m je pri starejših učenkah tekmovala Tajda Ferk, v skoku v daljino je pri mlajših učencih nastopil Voranc Štupnik in v teku na 600 m za mlajše učence Jure Ljubenovič.

V Slovenski Bistrici je najprej nastopil Voranc Štupnik, ki je upal na skok čez pet metrov. Za pričakovanji ni dosti zaostal, saj se je s 487 cm petim metrom močno približal, z osvojenim 12. mestom v konkurenci z leto dni starejšimi sotekmovalci pa je lahko zelo zadovoljen.

Osmoljenec prvenstva je zagotovo Jure Ljubenovič, ki je glede na rezultat s področnega prvenstva pričakoval uvrstitev okoli 5. mesta. Takoj po štartu mu je sotekmovalec stopil na nogo in šprintarica je ostala na progi, tako je naslednjih 595 m pretekel z boso nogo. Tako se ni mogel vmešati v boj za najvišja mesta, je pa v zaključku pokazal svojo odločnost in prehitel tekmovalca pred seboj.

Vrhunec prvenstva je za našo šolo uprizorila Tajda Ferk, ki je v teku na 300 m nastopila v zadnji skupini od treh, kjer so bile zbrane najhitrejše tekačice v državi. S časom s področnega prvenstva je v finale prišla kot 4. najhitrejša. Prepričana je bila, da lahko teče hitreje kot na področnem prvenstvu. Tekla je na zunanji progi in celo progo tekla povsem v ospredju, v samem zaključku pa jo je za malenkost prehitela tekmice iz Ljubljane. Tajda je osvojila srebrno medaljo, svoj rekord izboljšala za 26 stotink sekunde, za zmagovalko pa zaostala vsega 13 stotink sekunde, kljub temu, da je od tekmic leto dni mlajša. Čestitke vsem našim tekmovalcem.

Tako smo zaključili še eno uspešno sezono šolskih atletskih tekmovanj.

Prispevek in fotografije: Igor Thaler

 

Oznake: , , ,