Tretješolci v Žalni imamo radi živali, zato smo se razveselili Aljine in Tajdine ideje, da v petek, 13. 10. 2023, k pouku prineseta svoja hišna ljubljenčka – Belo in Bačija. Učenki sta s pomočjo staršev poskrbeli, da sta bila kunec in hrček dobro pripravljena na razredno okolje, mi pa smo poskrbeli za njuno in svojo varnost.

Ob začetku obiska sta bila Bela in Bači malo prestrašena, zato smo ju nekaj časa pustili, da sta se navadila na novo okolje. Medtem ko smo se učili, smo ju z enim očesom opazovali in zaznali vsak njun gib.

Ko je hrček prvič prilezel iz svoje hiške, sta nam Tajda in Alja predstavili obe živali. Občutiti je bilo, da obe živali pri učenkah omogočata in dajeta brezpogojno ljubezen, naklonjenost in da oba igrata vlogo prijatelja. Zagotovo sta se učenki tudi z njuno pomočjo naučili vzpostaviti zaupanja, odgovornosti, avtonomnosti in empatije do drugih.

Belo in Bačija smo zelo radi božali po njuni mehki in nežni dlaki, vzeli v naročje, hranili in opazovali. Druženje z njima med poukom je imelo pomirjevalni učinek na nas. Pri vseh učencih je bilo opaziti povečanje motivacije za opravljanje šolskega dela med poukom, aktivnejše sodelovanje med poukom in dobra volja.

Želimo si, da bi nas hrček in kunec še kdaj obiskala. Tudi takrat bomo poskrbeli, da se bosta med nami dobro počutila.

Prispevek in fotografije: Ana Potokar Blatnik

 

 

Oznake: , , ,