Učenke izbirnega predmeta Sodobna priprava hrane so se v četrtek, 6. 10. 2022, odpravile na potep do čebelarja Andreja. Da učenke niso razmišljale le o hrani, so se do Perovega odpravile peš. Pot zaradi prijetnega sončnega popoldneva ni bila preveč zahtevna.
Čebelar, gospod Andrej, nas je prijazno sprejel v svečani čebelarski obleki, h kateri spadata tudi kravata in klobuk. Čebelar nam je v uvodu opisal življenje čebel, poudaril njihov pomen pri ohranjanju ekološkega ravnovesja, saj zagotavljajo eno najbolj prepoznavnih storitev- opraševanje, zaradi katere je pridelava hrane sploh mogoča.
Učenkam je razložil vlogo čebel za zagotavljanje visoko kakovostne hrane (med, matični mleček, cvetni prah) kot tudi drugih izdelkov, ki jih uporabljamo v zdravstvu in drugih panogah (čebelji vosek, propolis).
Peljal nas je v svojo hišo, ki je izdelana iz naravnih materialov (lesa, ilovice, slame) in je povezana s čebeljimi panji. V tem čudovitem ambientu čebelnjaka lahko obiskovalci izkusijo spanje s čebelami, sprostitev ob zvoku čebel in se prepustijo masaži z medom.
Ob koncu nas je gospod Andrej presenetil s pogostitvijo. Razvajal nas je z medenimi dobrotami: medom, medenjaki, medeno nutelo in cvetnim prahom, ki ima številne ugodne učinke na naše zdravje.
Pot domov je hitro minila, saj so se vrstili številni pogovori o prijetni izkušnji s čebelami.
Avtorica prispevka in fotografij: Estera Thaler
Oznake: Apiterapija, Čebelar, Čebele, Cvetni prah, Vitamini, Zdravje