V tednu od 11. do 17. novembra 2024 smo prvič obeležili teden slovenske hrane in ga v petek zaključili s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki v letošnjem letu poteka pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«. V tem tednu so na šolskem jedilniku prevladovale tradicionalne slovenske jedi.
Teden slovenske hrane poudarja pomen izbiranja lokalne hrane in podpiranja domačih kmetov in pridelovalcev ter spodbuja k bolj trajnostnim oblikam in zdravim prehranjevalnim navadam. Poudarja pomen zajtrka in rednega zajtrkovanja, zdrave prehrane in telesne dejavnosti za zdravje, spodbuja pozitiven odnos do narave in okolja ter ravnanja z odpadki ter kulturo uživanja obrokov.
V petek, 15. novembra 2024, smo v razredih izdelali svoje pogrinjke, v jedilnici pa pogrnili prte na mize in si pričarali malce slovesnosti ob našem zajtrku, ki je bil sestavljen iz živil lokalnih pridelovalcev. S svežim maslom in kruhom smo si nabrali moči za zaključek tedna, se posladkali z medom in jabolkom ter se, v družbi čebelic, odžejali z domačim mlekom.
Prispevek pripravila: Sara Lakota Banić
Fotografije: učiteljice PŠ Št. Jurij
Oznake: PŠ Št. Jurij, Tradicionalni slovenski zajtrk, Utrip