V ponedeljek, 13. 6. 2022, smo se skupaj z učenci 6. razredov odpravili na tehniški dan. Ogledali smo si jamo Pekel in se sprehodili po gozdni učni poti z gozdarjem.

Najprej nas je pozdravil peklenšček, izklesan v skalo nad vhodom v jamo – le poiščite ga med fotografijami. Ta peklenšček varuje skrivnosti jame in tudi po njem je dobila ime. Jama je stara več kot 3 milijone let. S čudovitimi podobami ter oblikami (žaba, meduza, gledališka zavesa, čokolada …) jo je izoblikoval potok Ponikvica. Posebna zanimivost je podzemni slap, ki pada preko 4 metrov visoke stene. V jami smo srečali netopirje. Iskali smo tudi potočne rake, a žal nismo bili uspešni. Stalna temperatura v jami znaša 10 stopinj Celzija. Pozimi, ko je zunanja temperatura nižja od temperature v jami, se iz vhoda včasih kadi.

Gozdar nas je popeljal po gozdu okoli jame in nam predstavil biološko pestrost tega kraja. Učenci so ga z zanimanjem poslušali.

V šolo smo se vrnili pravočasno še na kosilo.

Del stroškov tehniškega dneva je bil sofinanciran z denarjem, ki so ga učenci zbrali z jesensko zbiralno akcijo papirja.

Prispevek pripravila: J. Šabić

Fotografirali: N. Stropnik Kunič, I. Pavelšek, J. Šabić

 

Oznake: , , , ,